020 272 238

Finomen, naš korporativni blog

20

May, 2018

Terabajti kradje

By: | Tags: , , | Comments: 0

Neki naši poslovni prijatelji su, nakon brojnih godina odlaganja, odlučili izdvojiti vrijeme svog iz busy rasporeda kako bi proveli par dana nasumice se vozajući po Crnoj Gori. Pedatno nam napisaše mail sa par upita o smještaju i mjestima koje namjeravaju posjetiti. Onako naivno, mi im predložismo da posjete zvanični sajt Nacionalne turističe organizacije www.montenegro.travel. Nešto im ovaj sajt bješe nepregledan, pa se odlučiše da posjete neke druge sajtove koji su im bili na raspolaganju.

Otvori nam se tu mali crv sumnje – da li je moguće da je portal www.montenegro.travel baš takav? Kako bi pravilno zaključili da li nas naši prijatelji zajebavaju i udaraju na temelje naše nezavisne države, morali smo se lično uvjeriti u potencijale i performanse sajta www.montenegro.travel.

Dok smo surfovali ovim portalom, tim najnovijim dostignućem moderne tehnologije, tim Ferrari-jem među portalima, primijetili smo da isti zaista baš i nije tako pregledan kao i da ne pruža dovoljne informacije o tome šta bi neko ko prvi put dolazi u Crnu Goru trebalo da radi i troši euriće.

Kakav jeftin i nepregledan sajt, pomislimo dok smo ga naivno istraživali (naivno je naša omiljena riječ u ovom tekstu, shvatićete uskoro zašto). Baš nas zanima koliko može ovakav portal da košta?

Sjetismo se da Nacionalna turistička organizacija ima zvaničan plan rada u čijem sklopu se nalazi  i finansijski plan. Ko zna, možda ima i neka stavkica koja se odnosi na portalčić. Pa hajde da vidimo – koliko crnogorske poreske obveznike zaista košta portal www.montenegro.travel?

Recimo da  smo u planu rada iz 2016. godine nalećeli na zanimljivu stavku u finansijskom planu po kojoj je za izradu portala opredijeljeno 100.000 eura.

100.000 eura za izradu portala? Sprda li se neko ođe s nama? Da ne prave neki portal za NASA-u ili ne-daj-bože za Apple, Microsoft, Amazon, Alibabu ili Google? 100.000 eura za izradu portala? Ozbiljno? Ili smo mi naivni, pa ne znamo koliko to čudo od portala može da košta. Da možda ne pravi papirne avione off-line? Da ovaj portal možda ne štancije suncobrane i ležaljke? Možda ovaj portal može da pomogne u istovaru betonskih blokova? Možda generiše sms poruke za đecu kojima treba pomoć u liječenju? Možda dijeli plate doktorima i medicinskom osoblju, nastavnim radnicima i ostalim vrijednim ljudima iz javne uprave od kojih ovih društvo zavisi a koji jedva krpe kraj s krajem?

A evo kako Nacionalna turistička organizacija u finansijskom planu za 2016. godinu pravda trošak od 96.000 eura: “Za izradu novog portala montenegro.travel i obuke za korišćenje, planira se izdvajanje iznosa od 100.000,00 €, od čega je 26,000.00 € planirano iz sopstvenih sredstava”. Jedna rečenica koja bi izgleda trebalo da opravda trošak super-velikih suma novca za izradu portala. Da, da – za izradu portala ali i obuku za korišćenje. Vjerovatno je teško obučiti ljude da koriste portal. Da, da; važi.

Ali ne lezi vraže – ako je u 2016. godini koštao 100.000 eura, valjda je tu posao izade ovog svemoguće-svemirskog portala završen. Ili nije? Ček, ček, daj da virnemo u 2017. godinu. Koliki je budžet za portal u toj godini?

I 2017. godine će potrošiti 96.000 eura za izradu portala? Stvarno? Zaista? Ozbiljno? Zajebavaju li se oni ovo s nama? 96.000 eura za portal? Ponovo? Oćemo li ponovo da postavimo ona ista pitanja iz prošlog pasusa?

Evo kako Nacionalna turistička organizacija u finansijskom planu za 2017. godinu pravda trošak od 96.000 eura: “za potrebe redizajna web portala u smislu tehnoloških inovacija i generisanja novog sadržaja, te održavanja istog, planirana su sredstva u iznosu od 96,000€”. Opet, samo jedna rečenica je dovoljna za pravdanje redizajna portala?! Mada, lijepo su ih skockali, priznajemo!

E da, možda  smo mi naivni pa ne znamo što sve može to čudo od napredne tehnologije. Zajedno sa 2016. godinom, ispade da nas prosječni portal koji je prilično konfuzan u navigaciji, sasvim precizno košta 196.000 eura i to za dvije godine. Što li su planirali ranije a što li će raditi u narednom periodu, to niko ne zna. Mozda jedan od ova dva iznosa nisu potrosene vec prenesene iz ranijih godina, ali to ne umanjuje cinjenicu o naduvavanju faktura. 

A sad bez zajebancije: ako je budžet za izradu portala www.montenegro.travel iznosio 196.000 eura za dvije godine, onda je ovo posao za www.tuzilastvocg.me. Nadamo se da će kreatori ovakvih projekata napraviti super responzivan sajt za www.ziks.me u Spužu dok tamo budu razmišljali o terabajtima eura koje su, turističko-informatičkim rječnikom napisano, hakovali od građana Crne Gore.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0