078 117 830

Finomen, naš korporativni blog

22

Aug, 2017

Šašavi Italijani

By: | Tags: , , , , , , | Comments: 0

Prohladnih avgustovskih dana bivamo zapljuskivani prejakim ekonomskim terminima koji služe za konsolidaciju nervnih završetaka koji utiču na primarna zaključivanja. Kada tome pridodamo i pojačanu upotrebu klima uređaja, logika nas vodi ka najavljenom izlasku Italijana iz EPCG.

Naravno, pitanje svih pitanja glasi: Ko će to da plati? I kako će to da se plati? Srećom, imamo uzbuđujuće vijesti! Citiramo doslovce (slatki pleonazam je ponekad prekoristan) : “Kada je u pitanju finansijska transakcija koja podrazumijeva kupovinu 41,7 odsto akcija kompanije, nominalne vrijednosti od skoro milijardu eura, a koja na svojim računima ima više novca nego što sama transakcija iznosi, potpuno je jasno da način finansiranja ne može biti problem. Iako iznos od 35 miliona na godišnjem nivou nije mali, on u potpunosti odgovara profitnom potencijalu EPCG. U svakom slučaju, jedan od osnovnih činilaca konačne odluke o načinu isplate biće i potreba da se ne poremeti stabilnost našeg budžeta”.

.

.

Par zanimljivosti iz ovog citata su jako zanimljivi (dvostruka zanimljivost je uvijek dobrodošla prilikom ekonomskih analiza, zapamtite):

  1. Ako su Italijani toliko šašavi da prodaju kompaniju koja ima ima više novca na računima od prodajne cijene, onda ih treba kolektivno poslati u Dobrotu ili neku sličnu ustanovu u Italiji
  2. Ako su Italijani toliko šašavi da prodaju kompaniju koja ima potencijalni profit od 35 miliona eura godišnje (čitaj: može biti a ne mora da znači)  i koja ima ima više novca na računima od prodajne cijene, onda njihov specijalni tužilac treba da popije kafu s njima neđe u MIlanu;
  3. Ako su Italijani toliko šašavi da prodaju kompaniju koja ima nominalnu vrijednost od 1.000.000.000 eura (devet nula ili milijardu eura), koja ima ima više novca na računima od prodajne cijene i koja ima potencijalni profit od 35 miliona eura godišnje, onda treba da ih proglasimo za nove ekonomske nevjerne Tome.

Ispade da Italijani prodaju dijamantsku koku koja vrijedi milijardu eura, na računima ima više novca nego što je prodajna cijena i koja ima potencijalan profit od 35 miliona eura godišnje.

.

.

Ipak, biće da je u pitanju sljedeće: 

  1. gubitak EPCG za 2016. godinu će biti 111 miliona eura čime “se stvaraju preduslovi da Bilansi za 2016.godinu budu izrađeni na zakonom zasnovan način, kako po Zakonu o računovodstvu i reviziji tako i po međunarodnom računovodstvenom standardu 16 koji tretira tu materiju”. Dakle, raniji bilansi godine nisu bili izrađeni na zakonom zasnovan način?!
  2. Investicija u izgradnju drugog bloka Termoelektrane će se finansirati upravo iz novca koji se nalazi na računima, jer se kreditni aranžmani odugovlače dok vrijeme za izgranju neumitno teče.

Ako su Italijani šašavi, dajte da ih tražimo; đe se oni izgube, valjalo bi ih pronaći makar i tuš baterijom.

Share on Facebook33Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn3