078 117 830

Finomen, naš korporativni blog

28

Aug, 2017

Naš najgluplji tekst 

By: | Tags: , , , , | Comments: 0

Došao je i taj trenutak. Čedne glave, meka srca i tvrde memorije, konačno se iz naše biznis štale izmigoljio – najgluplji tekst.

Pisali smo mnogo ali mnogo glupe tekstove. Recimo ovaj, ili ovaj, pa ovaj. Aha, bio je i ovaj, naravno i ovaj. Ali nije ni primać’ današnjem tekstu. 

Upozorenje: ako nećete da se zaglupljujete, molimo vas da ne čitate dalje. Jer je tekst baš glup. Ozbiljno. Ok, upozorili smo vas; dalje čitate na sopstvenu odgovornost. Ako vam čitanje bude izazvalo halucinacije, nismo krivi.

p.s. tekst počinje – popijte kafu i neko sredstvo za smirenje.

.

.

Troškovi rente objekata za poslednje tri godine iznose 7,7 mil eura za 2015., 7,5 mil eura za 2016. i planiranih 8,7 miliona eura za 2017. godinu (podaci iz Zakona o budžetu). Sa druge strane, prema zvaničnim podacima iz izvještaja Državne revizorske institucije, do 2016 godine država je naplatila 12,7 miliona eura teško naplativog poreza nekretninama u koje su trebale da se usele državne ili lokalne insitucije, udruženja i drugi drzavni organi. Po svemu sudeći, nisu uspjeli da se usele svi (valjda se uselilo 50% njih) jer je lakše da čistom gotovinom (naravno državnom)  plaćamo rentu iako postoje prostori u vlasništvu države koji su namijenjeni upravo za državne ili lokalne insitucije, udruženja i organe?! Da ponovimo – porez koji se u normalnoj drzavama placa novcem, naplaćen je upravo tom imovinom (tu je caka – novac je u ovom slučaju privatni). Tako se iznos rente, uprskos navedenom ali i padu cijena rentiranja nekretnina na tržištu – paradoksalno povećava. Vrlo jednostavno se troše državne pare za rentu, dok prostori koji su dobijeni upravo za tu namjenu – zjape prazni.

Što je najbolje, opet će to da urade. Jovo nanovo. Bitno je da se naplaćuje porez kroz nelikvidne nekretnine koje se ne useljavaju dok se renta plaća likvidnom gotovinom iako imaju prostora da ne placaju rentu i tako smanje troskove u drzavnom budzetu. Ludilo.

.

Eto, tako glasi naš najgluplji tekst. 

.

Share on Facebook25Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0