078 117 830

Finomen, naš korporativni blog

24

Aug, 2017

Efekat mamca

By: | Tags: , , , , , , | Comments: 0

I tako. Malo da smiriš živce, pođeš na pecanje, namjestiš mamac, zabacis udicu, čuješ ono PLOP i čekaš. Čekaš. Čekaš. Nakon izvjesnog vremena, riba zagrize mamac. To se zove pecanje. Dobro organizovan odmor za dušu ali i praznik za novčanik ako namjestiš mamac kako treba.

Dobro. Dok se danas svi bave kidanjem troškova (čitaj: otpuštanjem radnika i kresanjem marketing budžeta, uz sigurnu uštedu na sapunu i ubrusima), mi našim klijentima pomažemo da bolje namjeste udicu kako bi upecali više ribe. Da, dobro ste pročitali: ne učimo ih kako se peca jer sam čin zabacivanja udice nije tako kompleksan (ipak je to posao za lajfkoučeve), već ih učimo kako da – naprave bolju udicu.

Bez zajebancije, u ovom tekstu ćemo vam konačno otkriti čime se mi zapravo bavimo kada ne pravimo brojne nepotrebe analize i poluglupkaste komentare na razne ekonomske izazove mlade države Crne Gore. Između ostalog, mi pomažemo kompanijama da povećaju prihode koristeći tehnike bihevioralne ekonomije.

.

.

Kako većina konsultanata koriste neke primjere svjetskih kompanija (čitaj: tekst na nekom sajtu + copy/paste + Google transalte + par umetaka tipa “fenomenalno”, “predobro”, “hvala ti što postojiš”, “uzmi stvari u svoje ruke i budi POBJEDNIK”, “ti to možeš jer sve zavisi od TEBE”), mi imamo radikalno drugačiji pristup – koristimo primjere kompanija koje posluju na crnogorskom tržištu. Valjda je svima više jasno da je naš pristup prilagođen lokalnom tržištu i uvažava specifičnosti našeg mentalnog područja.

Dobro, dosta više sa samopromocijom.  Danas pišemo o efektu mamca i njegovom značaju u povećanju prihoda. Prvo da definišemo šta je efekat mamca. U principu, to je situacija u kojoj će vaši kupci, kada se suoče sa trećim  cjenovno pametno pozicioniranim proizvodom (mamcem), odlučiti da kupe – skuplji od preostala dva proizvoda.

.

.

Zašto je efekat mamca važan? Ovako: kada donose odluku o kupovini između samo dva proizvoda, kupci će najčešće kupiti onaj jefitniji. Kada u njihov izbor stavite treći proizvod (mamac) i to sa cijenom koja je bliža skupljoj opciji, garantujemo da će više kupovati skuplji proizvod!

I ko je to kod nas prvi primijenio ovu tehniku (mimo naših klijenata)? Ne bi pogodili iz sedamstočetrdesetdrugog puta, sigurni smo. Radi se o kompaniji Lukoil i to za, pazite sad, korišćenje usisivača na benzinskoj pumpi! 

.

.

Kakav genijalan primjer efekta mamca! Prva opcija – Korišćenje usisivača koje traje 4 minuta košta 0,5 eura. Treća opcija: korišćenje usisivača koje traje 16 minuta cijena iznosi 2 eura. Da nema druge opcije (mamca) u vidu ponude korišćenja usisivača od 8 minuta koje traje 1,5 eura, većina korisnika usisivača će izabrati prvu opciju, zar ne?

A ako pogledate sve tri ponude, najskuplja opcija korišćenja usisivača koje košta 2 eura i nije tako loša, priznajte!

.

.

Eto, kao što vidite, postoje elegantne tehnike povećavanja prihoda i prodaje skupljih proizvoda a da Vaš kupac toga nije ni svjestan 🙂 Što je najbolje, ovakvih tehnika ima puno i mi ih  lagano implementiramo u kompanijama. 

078 117 830, hvala 🙂

Share on Facebook30Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0